TIPS BIJ HET VINDEN VAN EEN LEUKE NIEUWE JOB
Tijdens de coronacrisis is er een hoop veranderd op economisch gebied. Maar ook persoonlijk is er veel veranderd op het gebied van onze gezondheid en levenswijze. We werken meer thuis en zijn anders naar de toekomst gaan kijken. Als jij je baan nog hebt is de kans groot dat je, ondanks dat, nadenkt of je wel écht doet waar je blij van wordt. Tips om erachter te komen of dit zo is lees je in een eerder geschreven artikel op Heel Nederland Werkt. Maar wat als je in de afgelopen tijd je baan bent kwijtgeraakt en het maar niet lukt om iets nieuws te vinden? Wij geven je in dit artikel een aantal praktische tips die je helpen bij het vinden van een nieuwe leuke job.
- ZOEK ONLINE
Je baan verliezen is nooit leuk. Maar vergeet niet: het biedt je ook nieuwe kansen. Ga niet bij de pakken neerzitten en verzamel nieuwe energie om actief op zoek te gaan naar werk. Een eerste goede stap in de juiste richting is natuurlijk het vinden van de juiste vacature! www.heelnederlandwerkt.nl brengt je naast vele gratis cursussen en opleidingen ook ruim 200.000 vacatures. Start je zoektocht eens rustig online om te kijken of er veel werk is in de sector waar je werk zoekt en bepaal voor jezelf hoe groot de kans is dat je in deze sector weer werkt vindt. Laat je bij de zoektocht tevens inspireren door ander werk, of spijker jezelf bij door bijvoorbeeld één van de vele gratis cursussen te volgen op Heel Nederland Werkt. Zo vergroot je je kansen én je kennis. Of doe de gratis arbeidsmarktscan die je na wat eenvoudige vragen vertelt waar jouw sterke en zwakke punten liggen. Zo blijf je tijdens het zoeken actief en vul je met een beetje mazzel jouw CV, die nu zo belangrijk is, aan met extra competenties. Het is natuurlijk sowieso goed om je CV, die misschien al een tijdje niet meer is bijgewerkt, nu helemaal te actualiseren.
- SCHREEUW HET VAN DE DAKEN!
Misschien voel je in eerste instantie schaamte of verdriet bij het verliezen van je baan en wil je er liever met niemand over praten. Heel begrijpelijk. Maar als het je gelukt is om nieuwe energie te vinden en op zoek te gaan naar een nieuwe leuke baan, dan is het van groot belang dit van de daken te schreeuwen. Mond op mond ‘reclame’ is nog steeds een zeer effectieve manier van netwerken. Vertel dus iedereen dat je op zoekt bent naar een nieuwe job. Doe dit niet alleen met zakelijke relaties, maar juist ook met vrienden, familie en kennissen. Zij zijn bereid oren en ogen open te houden. Vergeet niet dat je social media kanalen hetzelfde werken. Laat dus van je horen op Facebook, LinkedIn, Instagram etc. en geef aan waar je naar op zoek bent. Grote kans dat het balletje op deze manier begint te rollen. En schroom niet om de HR afdeling van bedrijven waar jij mogelijk kansen ziet te contacten en te vragen naar werk, of tenminste je CV achter te laten.
- KANSRIJKE BEROEPEN CHECKEN
Misschien kijk je rond in de sector waarvan je zelf denkt snel weer werk te vinden. Logisch ook als daar je ervaring ligt. Maar o.a. de crisis heeft ervoor gezorgd dat er in sommige sectoren een groot tekort is aan banen waar andere sectoren juist geen werk hebben. De techniek, horeca en IT staan op dit moment te springen om personeel. Kijk eens buiten je eigen zoekgebied om te zien waar je kansen liggen. En twijfel je of een switch wel zinvol is? Laat je niet meteen weerhouden door kosten en/of een geschikte opleiding want steeds vaker leiden toekomstige werkgevers je na een basiscursus verder intern op en kun je al na wat eerste opgedane kennis aan de slag. Op www.heelnederlandwerkt.nl vind je diverse gratis opleidingen die je al binnen een paar dagen geheel gratis omscholen met een zeer hoge baangarantie als resultaat.
- TIJDELIJK WERK
Lukt het je niet om meteen voor een vaste en lange periode aan de slag te gaan. Verleg dan je focus en check ook eens de mogelijkheden van tijdelijk werk. Interim of freelance liggen er soms meer kansen dan meteen een baan van 40uur. Tevens zorg een tijdelijke klus er vaak voor dat ie uiteindelijk kan leiden tot een fulltime contract.
- OEFEN HET VIDEOSOLLICITEREN
We zijn weer steeds vaker op kantoor. Toch kiest een groot deel van de werkgevers ervoor om niet meer voor 100% terug te gaan naar kantoor. Praktisch gezien is de kans groot dat je gevraagd wordt om je sollicitatie online te doen. Goed om te weten wat de do’s en dont’s zijn op dat gebied. Eerder gaven we je al een paar praktische tips over het digitaal sollicitatiegesprek. Wil je die tips nog eens teruglezen? Klik dan hier!
132
Like this post