Thuiswerken en sporten, maar hoe plan ik dit in?
De afgelopen tijd is er veel onderzoek gedaan naar thuiswerken en sporten. Een opvallend resultaat is dat er eigenlijk maar een kleine groep mensen overdag gaan sporten. Sterker nog, het blijkt dat veel werknemers zich vaak schuldig voelen tegenover hun collega’s wanneer ze tussen 09.00 en 17.00 uur sporten. Ook komt naar voren dat veel mensen wel mee willen doen aan gezonde activiteiten, maar minder als ze veel thuiswerken. Dan willen ze juist hun commitment aan het werk laten zien en werken hierdoor vaak nog langer door.
Ondanks dat we weten dat er minder verzuim, een beter werkvermogen en een hogere productiviteit is bij medewerkers die regelmatig bewegen, stimuleren de meeste bedrijven sport onder werktijd nog steeds niet. Juist sinds corona en thuiswerken is dit hét moment om sporten onder werktijd op te nemen in je vitaliteitsbeleid.
Want laten we eerlijk zijn, onderschat de kracht niet van een opgeruimd hoofd. Gezonde mensen en mensen die veel bewegen zijn productiever omdat ze betere cognitieve vermogens hebben, zijn beter in staat om met stress om te gaan, ze voelen zich beter en zijn minder vermoeid. Kortom iedere organisatie wilt deze gezonde mensen in dienst hebben.
Maar wat als de organisatie waar jij werkt zich hier niet mee bezig houdt? Dan kun jij alvast de eerste stap zetten. Nodig je collega eens uit voor een ‘weeting’. Een weeting is een wandelende meeting door bijvoorbeeld te bellen tijdens een teamvergadering. Of ga wandelen en deel een foto met je collega’s van iets wat je tijdens je wandelroute gezien hebt. Stimuleer je collega’s om morgen ook een foto van hun wandelroute te delen.
Hieronder drie tips die het verschil voor je week, je leven en je productiviteit gaan maken. Begin er dus meteen mee!
1) Plan het in
Om thuiswerken tot een succes te maken is een goede planning van belang. Met thuis sporten is dat niet anders. Maak een weekplanning voor je werk en zet daar je sportmomenten in als een vaste afspraak. Die dus net zo belangrijk is als iedere andere afspraak. Zeg je deze afspraak met jezelf af? Dan is de kans groot dat je door een verlaagde creativiteit en productiviteit je weekplanning moet bijstellen. Dit (half) uurtje investering gaat je uiteindelijk dus tijdswinst opleveren.
2) Bedenk vooraf wat je gaat doen
Oké, je planning is klaar. Om 11 uur staat jouw sportmoment in de agenda. Je hebt alleen nog niet bedacht wat je gaat doen. Als je dat om 11 uur nog moet doen, zal je snel je zin en motivatie verliezen. En doe je uiteindelijk dus niks. Bedenk dus bij het maken van je planning wat je gaat doen en wat je daarvoor nodig hebt. Leg dat in de avond of de ochtend alvast klaar. Wil je wandelen? Bedenk alvast waar je heen gaat lopen. Wil je zelf wat oefeningen doen? Schrijf deze oefening routine alvast op. Wil je een online thuis work-out doen? Selecteer je work-out alvast. Zijn er gewichten nodig? Leg deze alvast klaar.
3) Trek je sportoutfit alvast aan
Zit jij soms ook in je huisbroek achter je laptop? Met je pantoffels aan? Aangezien niemand je ziet als je thuiswerkt, maakt het niet zoveel uit wat je aantrekt. Trek die sportoutfit dus alvast in de ochtend aan. Tijdens de online vergaderingen doe je daar je nette blouse overheen. Is het tijd voor je sportmoment? Gooi die blouse uit en start direct!